ĆIRINOM PRUGOM: Zabavna vožnja za obitelji

INFORMACIJE O STAZI

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901. Danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Jednodnevni izlet obuhvaća 15 kilometara dugu biciklistički turu starom Ćirinom trasom koja je vijugala obodima Popovog polja. te nudi prelijepe krajolike. Vozi se pretežito ravničarskim dijelom i prolazi se pored pet starih željezničkih stanica, od čega su dvije pretvorene u restorane i vinoteke. Predviđen je i prolazak pored najdužeg Ćirinog tunela na cijeloj trasi, a za kraj je ostavljena kraća vožnja uređenom makadamskom trasom kojom se dolazi na cilj u Zavali, gdje se nalazi Vjetrenica, najvećoj i najpoznatijoj spilji u Bosni i Hercegovini, u kojoj je živi i čovječja ribica. U Zavali se nalazi i čuvena manastirska crkve Vavedenja Bogorodice.

  • Polazna točka je u mjestu Trnčina, kod stare željezničke stanice, od kuda se kreće prema 10 kilometara udaljenom Ravnom, pitomo, strmo postavljeno hercegovačko mjesto izgrađeno od kamena sa srednjovjekovnom crkvom Svetog Mitra. Putem, kuda je nekada “hučao” Ćiro, proći će se pored starih stanica u Veljoj Međi i Dvrsnici a kraći predah bit će u Hotelu Stanica Ravno, boutique hotelu u obnovljenoj staroj željezničkoj stanici. Hotel ima restoran i vinoteku i tu je predviđena zakuska i kušanje vina.
  • Nakon osvježenja, predviđena je vožnja do 5 kilometara udaljene Zavale. Prvo se ide asfaltom a onda se, spuštamo do tunela u Čvaljini, najdužim tunelom na Ćirinoj trasi (340 m). Tunel je poznat po tome što je ručno probijen za samo godinu dana, a sada je jedno od većih staništa šišmiša u ovom dijelu Europe.
  • Završni dio ostavljen je za uređenu makadasku trasu Ćirine trase kojom će se stići u Zavalu, do istoimenog restorana “Gostionica Zavala“, koji je također, napravljen u staroj željezničkoj stanici.
  • Kao neizostavni dio putovanja je i obilazak Spilje Vjetrenica nakon čega slijedi slasna domaća kuhinja u resoranu “Gostionica Zavala“.
  • Na kraju putovanja je moguć i posjet obližnjoj manastirskoj crkvi Vavedenja Bogorodice (uz prethodnu najavu).

BIKE RENTAL 

  1. Cross MTB 27.5′ bicikli – 20,00 KM
  2. CUBE MTB 29′ bicikli – 30,00 KM
  3. CUBE MTB E-Bike – 50,00 KM

KONTAKT:

 ☎️ +387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧 visit@herzegovinabike.ba

ERO TRAVEL TURISTIČKA AGENCIJA

Za potpuno iskustvo i doživljaj upoznavanja Bosne i Hercegovine preporučujemo Vam da kontaktirate naše partnere iz ERO Travel turističke agencije. ERO Travel je vodeći pružatelj organiziranih aktivnih putovanja u Hercegovini. 10 godina iskustva i izvrsne ocjene zadovoljnih korisnika naših usluga čine nas vodećim ponuđačem aktivnog odmora u Hercegovini.

KONTAKT:

 ☎️ +387 63 766 160 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧 info@ero-travel.com

PROMOTIVNI VIDEO

Možda vam se sviđa