Biciklijada Ćirinom prugom Zavala – Trebinje

𝐉𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐦𝐧𝐢 𝐳𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐣𝐞𝐭𝐮 𝐓𝐫𝐞𝐛𝐢𝐧𝐣𝐮❓ Da, taj mali prelijepi turistički gradić na jugu je spreman za prve bicikliste, a mi u Trebinje stižemo biciklirajući Ćirinom prugom iz Zavale.

Biciklistički klub “Vučji Zub” i udruga “HerzegovinaBike” najavljuju biciklijadu “Ćirinom prugom Zavala – Trebinje” koja će se održati u nedelju 07.04.2024. sa početkom u 11.00h ispred restorana Zavala u Zavali. Biciklijada se realizira uz financijsku potporu: Grada Trebinja, Općine Ravno, tvrtke HT Eronet, Continental Tires, Skoda Apolo Mostar, Turističke Zajednice HNŽ/K, Turističke Organizacije Grada Trebinja, Spilje Vjetrenica, agencije REDAH i Capriolo SC Mostar , a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.

Druga po redu Ćirina biciklijada u 2024 godini vodi nas od Zavale do Trebinja, stazom u dužini od 45km u jednom pravcu. U oba pravca nakupiti ćemo nekih 90km, no nemojte da vas kilometraža prepadne, jer staza je potpuno ravna i životopisna sa prelijepim krajolicima. Kao što smo kazali ovo jedna jako lijepa dionica, gdje srećemo velik broj Ćirinih stanica, kao i onu najljepšu i najveću “HUM”, gdje ćemo svakako napraviti pauzu za okrijepu i obilazak. Ponavljamo, dionica je potpuno ravna (možete zaboraviti na fizički umor), a kolege iz Trebinja su se već par puta pokazali kao izvrsni domaćini, tako da nas svakako očekuje zabava, druženje i bogat sadržaj. Biciklijadu završavamo u starom gradu Trebinju, sa obilaskom grada uz turističkog vodiča, a prije toga svakako nezaobilazn je posjet Ćiri – vlaku koji još stoji i prkosi vremenu, gdje ćemo napraviti zajedničku fotografiju. Na ovoj biciklijadi ugostiti će nas Grad Trebinje, Turisticka Organizacija Grada Trebinja i Biciklistički klub Vučji zub.

𝐎𝐏𝐒̌𝐈𝐑𝐍𝐈𝐉𝐄 𝐈𝐍𝐅𝐎𝐑𝐌𝐀𝐂𝐈𝐉𝐄:

Biciklijada starta ispred restorana Zavala u Zavali, gdje svi sudionici na raspolaganju imaju veliki parking i mogu parkirati svoja vozila, te se osvježiti u restoranu Zavala do početka naše biciklijade. Start biciklijade i početak našeg druženja planiran je za 11:00h, a biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 45km od Zavale do Trebinja, odnosno 90km u ukupnoj dužini biciklijade. Bitno je spomenuti da je dionica ravna i nije fizički zahtjevna, a svi sudionici će na raspolaganju imati i kombi vozilo u pratnji u slučaju da im je previše bicikliranja. Također, postoji opcija da kombi vozilo one kojima je 90km previše prebaci od Trebinja do Zavale. Sudionici biciklijade će također, na raspolaganju imati 8 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih sudionika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku, kao i policijsku pratnju na opasnim mjestima, gdje je pojačan promet vozila.
Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i trekking ili cestovnim biciklom. Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.
Svim sudionicima na raspolaganju su volonteri, servisno vozilo, fotografije i video sa biciklijade, te im je osigurano: okrijepa, voda i prva pomoć u servisnom vozilu…

𝐏𝐎𝐕𝐈𝐉𝐄𝐒𝐓/𝐈𝐒𝐓𝐎𝐑𝐈𝐉𝐀 𝐂́𝐈𝐑𝐄:

U prošlosti uskotračna pruga sa parnom lokomotivom vozila je od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u mjestu Hum (glavno željezničko čvorište) dijelila se na dvije staze, gdje jedna vodi prema Trebinju Trebinju i dalje ka Bileći i Nikšiću, a drugi krak ka Uskoplju (odnosno Zelenici i Dubrovniku). Bitno je naglasiti da smo u mjestu Uskoplje (2km prije Ivanice) imali još jedno čvorište, gdje jedan krak ide ka Zelenici(Crna Gora), a drugi u Dubrovnik (Hrvatska).
Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

𝐒𝐓𝐀𝐙𝐀 𝐃𝐎𝐒𝐓𝐔𝐏𝐍𝐀 𝐍𝐀 𝐋𝐈𝐍𝐊: https://www.alltrails.com/…/ciro-staza-zavala-trebinje

NAPOMENA: Datumi događaja se kreiraju na početku godine i okvirnog su karaktera, te ovise od više aspekata, poput vremenske prognoze, kalendara događaja u okolici idr… Točan datum događaja potvrdimo mjesec dana prije njegovog održavanja, te kreiramo Facebook događaje i šaljemo obavijesti svim zainteresiranim sudionicima.
Hvala na razumjevanju.

Možda vam se sviđa