Biciklijada Ćirinom prugom Mostar – Počitelj

Udruga „HerzegovinaBike“ i Biciklistički klub Mostar najavljuju biciklijadu „Ćirinom prugom Mostar-Počitelj“ koja će se održati u Nedelju 14.4.2024. sa početkom u 10:00h ispred Trga Hrvatskih velikana (Rondo) u Mostaru. Biciklijada se realizira uz financijsku potporu: Grada Mostara, tvrtke HT Eronet, Continental Tires, Skoda Apolo Mostar, Turističke Zajednice HNŽ/K, agencije REDAH i Capriolo SC Mostar , a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.

PRIJAVE NA LINK 👉 https://forms.gle/46nwESRMp7tYTEaJ6

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

• Ekskurziju započinjemo u Mostaru ispred trga hrvatskih velikana Rondo gdje će Vas dočekati domaćini i objasniti plan biciklističkog događaja. “Ćirina biciklijada” vas vodi kroz Mostar (Stari grad) pokraj čuvenog “Starog mosta”, UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.
• Nakon fotografiranja, biciklijada nastavlja pod policijskom pratnjom svoj put prema naselju Blagaj, gdje se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune). Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH.
• Po obilasku Blagaja, biciklijada nastavlja svoj put prema Buni, nakon čega nastavljamo svoj put prema Baćevićima, vozeći lokalnom cestom kroz Maloševiće, Šurmance, prelijepim krajolicima uz rijeku Neretvu sve do Čapljine.
• Iz Čapljine pod policijskom pratnjom nastavljamo uspon u dužini 1km prema Počitelju, naseljenom mjestu koji je u sastavu općine Čapljina, a njegovo povijesno urbano središte potječe još od 14. st. i zaštićen je nacionalni spomenik BiH.
• Nakon obilaska Počitelja, spuštamo se u grad Čapljnu.

Biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 35km od Mostara do Čapljine, odnosno 65km u oba smjera. Povratak je individualan. Učesnici biciklijade će na raspolaganju imati 8 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih učesnika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku, kao i policijsku pratnju na opasnim mjestima, gdje je pojačan promet vozila.

Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i trekking ili cestovnim biciklom. Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

Kotizacija za sudjelovanje je besplatna, a svim sudionicima na raspolaganju su volonteri, servisno vozilo, fotografije i video sa biciklijade, te im je osigurano: voda i prva pomoć u servisnom vozilu….

Prijave nisu obavezne, dovoljno je samo doći na mjesto događaja, a ovim putem pozivamo sve klubove prijatelje kako iz BiH, tako i iz susjednih država, da se odazovu na biciklijadu, kako bi proveli jedan odličan dan i još jednom promovirali biciklizam u odličnom svjetlu.

Više informacija o stazi kojom bicikliramo na HerzegovinaBike…👇

Možda vam se sviđa