ĆIRINOM PRUGOM: TREBINJE – DUBROVNIK

INFORMACIJE O ĆIRI

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Austro-Ugarska monarhija, koja je vladala područjem BiH krajem 19. i početkom 20. stoljeća izgradila je mrežu željezničkih pruga uskog kolosijeka (kolosijek širina 0,76 m). Pruge je izgradila prvenstveno kao strateške vojne objekte i one su povezivale južne jadranske luke s gradovima u zaleđu i sa srednjom Europom.Pruge u Hercegovini izgrađene su kao dio Južne pruge, a prva dionica te pruge od Metkovića do Mostara, u dužini 42,4 km, puštena je u promet 13.06.1885. godine, dok je pruga od Gabele do Zelenike u Boki Kotorskoj (Crna Gora), dužine 155,5 km, s odvojcima od Huma do Trebinja (16,7 km) i Uskoplja do Gruža u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj (16,5 km), puštena u promet 1901. godine.Uskotračna pruga je služila ljudima, povezivala države, krajeve, narode i kulture. Narodima s ovih područja bile su to pruge spasa, omogućile su im bolji život i svekoliki napredak te su ostavile trag civilizacije na mjestima kroz koja je Ćiro vozio, hučio, tukao, zviždao i paru ispuštao više desetljeća.Narod je pruge zvao i štreke, a vlakove koje je vukla garava parnjača nazivao je gemišteri (mješoviti vlakovi), šnelcug (brzi vlakovi) i osobni (putnički vlakovi). Nadimak Ćiro nametnut je pred samo ukidanje uskotračnih pruga, ali u narodu je ostao i dan danas kao prepoznatljiv.

Pruga uskog kolosijeka ili uskotračna pruga Gabela – Zelenika ukinuta je 1976. godine. Za vrijeme postojanja uskotračna željeznička pruga promijenila je pet državnih uređenja.

KRATKI INFO OPIS STAZE

Ekskurzija počinje u malom turističkom gradiću Trebinju i bez obzira na to jeste li u Trebinju bili jednom ili više puta, uvijek možete vidjeti i čuti nešto novo o ovom bajkovitom gradu. Putovanje počinje iz starog grada Trebinjna, lokalnim ulicama prema Gradu Sunca, odakle dalje nastavljamo prema Dužima. Bitno je kazati da u mjestu Duži postoji i istoimenni manastir Duži koji svakako vrijedi posjetiti zbod svoje ljepote. U Dužima se uključujemo na izvornu Ćiro stazi i dalje bicikliramo prema Humu, gdje se nalaze ostaci prelijepo Ćiro stanice, te preporučujemo kratku pauzu za obilazak i fotografiju. Od mjesta Hum idemo prema Ivanici, odnosno graničnom prijelazi Ivanica, ali svakako prije nego pređete granicu preporučujemo da se osvježite u lokalnom Bike Friendly objektu “El Paso“. Nakon pauze i prelaska granice slijedi spust sve do Grada Dubrovnika.

Dobrodošli u Dubrovnik, grad koji počiva na jadranu i čija ljepota očarava cijeli svijet. Grad koji privlači brojne goste, mjesto je to bogate povijesne baštine, a najvrjedniji dio te ostavštine impozantne su Dubrovačke zidine. Voljeli starinu ili ne, Dubrovnik vas neće ostaviti ravnodušnima!

ŠTO POSJETITI

GASTRO PONUDA

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja, na dionici od Zavale do Ljubova vozite kroz kroz rijetko nenaseljena područije, stoga preporučujemo da se u Zavali opskrbite dovoljnom količinom vode. Ovo je naručito važno u ljetnim danima. Uvijek smatramo da je potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma. Zbog dužine ture preporučuje se prije odlaska na vožnju obavijestiti obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

Više informacija, fotografije, pregled i download GPX staze Ciro Heritage pogledajte na HerzegovinaBike web stranici.

Možda vam se sviđa