ĆIRINOM PRUGOM: TREBINJE – DUBROVNIK

INFORMACIJE O ĆIRI

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Austro-Ugarska monarhija, koja je vladala područjem BiH krajem 19. i početkom 20. stoljeća izgradila je mrežu željezničkih pruga uskog kolosijeka (kolosijek širina 0,76 m). Pruge je izgradila prvenstveno kao strateške vojne objekte i one su povezivale južne jadranske luke s gradovima u zaleđu i sa srednjom Europom.Pruge u Hercegovini izgrađene su kao dio Južne pruge, a prva dionica te pruge od Metkovića do Mostara, u dužini 42,4 km, puštena je u promet 13.06.1885. godine, dok je pruga od Gabele do Zelenike u Boki Kotorskoj (Crna Gora), dužine 155,5 km, s odvojcima od Huma do Trebinja (16,7 km) i Uskoplja do Gruža u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj (16,5 km), puštena u promet 1901. godine.Uskotračna pruga je služila ljudima, povezivala države, krajeve, narode i kulture. Narodima s ovih područja bile su to pruge spasa, omogućile su im bolji život i svekoliki napredak te su ostavile trag civilizacije na mjestima kroz koja je Ćiro vozio, hučio, tukao, zviždao i paru ispuštao više desetljeća.Narod je pruge zvao i štreke, a vlakove koje je vukla garava parnjača nazivao je gemišteri (mješoviti vlakovi), šnelcug (brzi vlakovi) i osobni (putnički vlakovi). Nadimak Ćiro nametnut je pred samo ukidanje uskotračnih pruga, ali u narodu je ostao i dan danas kao prepoznatljiv.

Pruga uskog kolosijeka ili uskotračna pruga Gabela – Zelenika ukinuta je 1976. godine. Za vrijeme postojanja uskotračna željeznička pruga promijenila je pet državnih uređenja.

KRATKI INFO OPIS STAZE

Ekskurzija počinje u malom turističkom gradiću Trebinju i bez obzira na to jeste li u Trebinju bili jednom ili više puta, uvijek možete vidjeti i čuti nešto novo o ovom bajkovitom gradu. Putovanje počinje iz starog grada Trebinjna, lokalnim ulicama prema Gradu Sunca, odakle dalje nastavljamo prema Dužima. Bitno je kazati da u mjestu Duži postoji i istoimenni manastir Duži koji svakako vrijedi posjetiti zbod svoje ljepote. U Dužima se uključujemo na izvornu Ćiro stazi i dalje bicikliramo prema Humu, gdje se nalaze ostaci prelijepo Ćiro stanice, te preporučujemo kratku pauzu za obilazak i fotografiju. Od mjesta Hum idemo prema Ivanici, odnosno graničnom prijelazi Ivanica, ali svakako prije nego pređete granicu preporučujemo da se osvježite u lokalnom Bike Friendly objektu “El Paso“. Nakon pauze i prelaska granice slijedi spust sve do Grada Dubrovnika.

Dobrodošli u Dubrovnik, grad koji počiva na jadranu i čija ljepota očarava cijeli svijet. Grad koji privlači brojne goste, mjesto je to bogate povijesne baštine, a najvrjedniji dio te ostavštine impozantne su Dubrovačke zidine. Voljeli starinu ili ne, Dubrovnik vas neće ostaviti ravnodušnima!

ŠTO POSJETITI

GASTRO PONUDA

BIKE RENTAL 

  1. Cross MTB 27.5′ bicikli – 20,00 KM
  2. CUBE MTB 29′ bicikli – 30,00 KM
  3. CUBE MTB E-Bike – 50,00 KM

KONTAKT:

 ☎️ +387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧 visit@herzegovinabike.ba

ERO Travel

ERO TRAVEL TURISTIČKA AGENCIJA

Za potpuno iskustvo i doživljaj upoznavanja Bosne i Hercegovine preporučujemo Vam da kontaktirate naše partnere iz ERO Travel turističke agencije. ERO Travel je vodeći pružatelj organiziranih aktivnih putovanja u Hercegovini. 10 godina iskustva i izvrsne ocjene zadovoljnih korisnika naših usluga čine nas vodećim ponuđačem aktivnog odmora u Hercegovini.

KONTAKT:

 ☎️ +387 63 766 160 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧 info@ero-travel.com

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja, na dionici od Zavale do Ljubova vozite kroz kroz rijetko nenaseljena područije, stoga preporučujemo da se u Zavali opskrbite dovoljnom količinom vode. Ovo je naručito važno u ljetnim danima. Uvijek smatramo da je potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma. Zbog dužine ture preporučuje se prije odlaska na vožnju obavijestiti obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

Više informacija, fotografije, pregled i download GPX staze Ciro Heritage pogledajte na HerzegovinaBike web stranici.

Možda vam se sviđa