ĆIRO I

Foto: HerzegovinaBike

Bicikliranjem kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne pruge „ĆIRO“

ĆIRO I PROJEKT

Riječ je o projektu koji financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II. Doprinos integraciji gospodarstva u pograničnim regijama Dubrovačko-neretvanske i Hercegovine razvojem nove zajedničke turističke ponude. Ukupni budžet projekta 643,266.42
Trajanje: 2014-16 
Vrijednost: 350,660.00€
Financira: EU
  • Program: IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013
  • Nositelj: Javno poduzeće Vjetrenica –Popovo polje, Bosna i Hercegovina
  • Partneri: Asocijacija za gospodarski razvitak REDAH, Općina Čapljina, Općina Ravno, Općina Neum, Turistička organizacija Grada Trebinja i Udruga “Hercegovina Bike” iz Bosne i Hercegovine, te Općina Konavle, Turistička zajednica Konavala i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA iz Hrvatske.
  • Trajanje: 12/2014 – 12/2016
  • Proračun: € 643.266,42 (proračun svih HR partnera € 292.605,95)

Uskotračna pruga u regiji Hercegovina/Dubrovnik sagrađena je početkom 20 stoljeća i spajala je Mostar s Dubrovnikom i Konavlima u Hrvatskoj. Prvi ‘’Ćiro’’ prošao je ovom prugom 15. srpnja 1901. Ideja za revitalizaciju ove linije kao biciklističke staze stvorena je zajednički, s obje strane granice, u cilju očuvanja ove pruge kao povijesne baštine te razvijanja nove turističke ponude.

Ciljevi projekta

Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude.

Glavni cilj će se postići kroz specifične ciljeve:
– Revitalizirati staru uskotračnu prugu “Ćiro” između Mostara i Konavala uspostavljanjem biciklističke staze kao novog zajedničkog turističkog proizvoda s jasnim identitetom i imidžom.
– Povećati količinu i kvalitetu turističke ponude i turističkih usluga u pograničnom području Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovini

Financiranje

Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske unije kroz Prekogranični program suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013; IPA komponenta II – Prekogranična suradnja. Funkcionalni vodeći partner je Javno poduzeće “Vjetrenica-Popovo polje”, a partneri su: REDAH, Općina Čapljina, Općina Ravno, Općina Neum, Turistička organizacija Grada Trebinja i Udruga “Hercegovina Bike” iz Bosne i Hercegovine, te Općina Konavle, Turistička zajednica Konavala i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA iz Hrvatske.

Vrijednost projekta iznosi 643.266,42 € Europska unija sufinancira 539.376.45 € (296.396,47 € za BiH i 242.979,98 € za RH) odnosno 83,78 % od ukupne vrijednosti projekta. Nositelji projekta i partneri sufinanciraju projekt u ukupnoj vrijednosti od 103.889,97 €.  Razdoblje provedbe projekta je bilo 24 mjeseca

 Očekivani rezultati

–  Novi turistički proizvod s jasnim prekograničnim identitetom. Ova biciklistička staza spaja dva različita prekograničnih područja i kao takva će biti prepoznata kao jedinstvena turistička ponuda s jasnim identitetom. Staza će povezivati veliki broj turističkih atrakcija iz obje regije (BiH i RH): Stari most u Mostaru (UNESCO), Stari grad Počitelj, pravoslavna crkva u Žitomisliću, Park prirode Hutovo blato, rimske ruševine Mogorjelo, Špilja Vjetrenica (UNESCO uvjetni popis), pravoslavni manastir Zavala, krško Popovo polje, Stari grad Dubrovnik (UNESCO), krško Konavosko polje, vinarije, mostovi, tuneli, rijeke, polja, itd i ova će staza povezati sve ove atrakciju zajedno.
–  Turistička infrastruktura manjih razmjera koja se posebno odnosi na čišćenje i opre- mu nove biciklističke staze na putovima stare uskotračne pruge.
–   Pokretanje nove turističke ponude u jadranskom zaleđu i ruralnom području. Ova ponuda će biti nešto novo u regiji i regije će imati novu turističku ponudu
–   Obuka ljudi za ponudu seoskog turizma temeljena na konceptu Razvoja baziranog na zajednici
–  Zajednički turistički i marketinški plan koji će omogućiti promociju ove jedinstvene turističke ponude u regijama, kroz aktivnosti vezane za javnu svijest i informacijske usluge lokalnim poduzećima i zajednicama, komunikacijske kampanje za poboljšanje svijesti o prirodnom i kulturnom nasljeđu i turističkom doprinosu razvoju.  Zajednički studij integracije kulturne i prirodne baštine u turističku ponudu duž nove biciklističke staze Stara uskotračna pruga (Ćiro).
–  Uvođenje moderne tehnologije i informacijskih sustava usmjerenih na poboljšanje pružanja informacija posjetiteljima, marketing i planiranje turističkih destinacija kao što su GPS mapiranje, QR kodovi za pametne telefone, web stranica, baze podataka, itd.

Linkovi

  • Asocijacija za gospodarski razvitak REDAHwww.redah.ba
  • Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEAwww.dunea.hr

Za više informacija o projektu “ĆIRO I” posjetite stranice udruge “HerzegovinaBike” (www.herzegovinabike.ba), koja je bila uključena u implementaciju projekta, a na kojoj možete pronaći cijelu mrežu biciklističkih ruta u Hercegovini.