ĆIRINOM PRUGOM: ZAVALA-TREBINJE

INFORMACIJE O ĆIRI

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Austro-Ugarska monarhija, koja je vladala područjem BiH krajem 19. i početkom 20. stoljeća izgradila je mrežu željezničkih pruga uskog kolosijeka (kolosijek širina 0,76 m). Pruge je izgradila prvenstveno kao strateške vojne objekte i one su povezivale južne jadranske luke s gradovima u zaleđu i sa srednjom Europom.Pruge u Hercegovini izgrađene su kao dio Južne pruge, a prva dionica te pruge od Metkovića do Mostara, u dužini 42,4 km, puštena je u promet 13.06.1885. godine, dok je pruga od Gabele do Zelenike u Boki Kotorskoj (Crna Gora), dužine 155,5 km, s odvojcima od Huma do Trebinja (16,7 km) i Uskoplja do Gruža u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj (16,5 km), puštena u promet 1901. godine.Uskotračna pruga je služila ljudima, povezivala države, krajeve, narode i kulture. Narodima s ovih područja bile su to pruge spasa, omogućile su im bolji život i svekoliki napredak te su ostavile trag civilizacije na mjestima kroz koja je Ćiro vozio, hučio, tukao, zviždao i paru ispuštao više desetljeća.Narod je pruge zvao i štreke, a vlakove koje je vukla garava parnjača nazivao je gemišteri (mješoviti vlakovi), šnelcug (brzi vlakovi) i osobni (putnički vlakovi). Nadimak Ćiro nametnut je pred samo ukidanje uskotračnih pruga, ali u narodu je ostao i dan danas kao prepoznatljiv.

Pruga uskog kolosijeka ili uskotračna pruga Gabela – Zelenika ukinuta je 1976. godine. Za vrijeme postojanja uskotračna željeznička pruga promijenila je pet državnih uređenja.

KRATKI INFO OPIS STAZE

Ekskurzija počinje u Zavali, točnije kod Gostionice Zavala, gdje možete degustirati lokalnu kuhinju ili ste možda čak već prenoćili i uživali u čarima, ljepoti i smiraju buđenja u Popovom polju. Slijedi posjeta Spilji Vjetrenica, najvećoj špilji u Bosni i Hercegovini i najraznolikijoj špilji na svijetu. Dio je planinskog lanca Dinarske Alpe, koji je poznat po svojim krškim i speleološkim značajkama. Nakon obilasta Vjetrenice slijedi lagano bicikliranje uz Popovo polje koje nudi prelijepe krajolike. Dok bicikliramo obići ćemo više Ćirinih postaja i to: Ćiro stanica u Zavali, Ćiro stanica Grmljani, Ćiro stanica Poljice, Ćiro stanica Jasenica Lug, Ćiro stanica Hum, ćiro stanica Uskopje, te naposlijetku Ćirina stanica u Trebinju gdje ujedno imamo i živi primjerak Ćiro vlaka.
Tijekom bicikliranja svakako preporučujemo da pauzu i piknik pravite kod Ćiro stanice hum, jer se nalazi na sredini putovanja i vrijedi obilaska. Na ovoj dionici očekujte 45km laganog bicikliranja od Zavale do Trebinja, sa prelijepim krajolikom i pogledom na Popovo polje. Bitno je spomenuti da nakon Ćiro stanice Hum imate odvajanje za Dubrovnik (desno) i Trebinje (lijevo), a vi se ovog puta držite Trebinja i vozite na lijevu stranu. Zadnjih 5km pred ulazak u Trebinje vozite se glavnom magistralnom cestom koja nije gustog prometa, tako da nećete imati problema tijekom bicikliranja, te ćete i dalje moći biti opušteni. Primjetiti ćete da je lokalno stanovništvo dosta ljubazno i srdačno će vas dočekati, te većina njih govori engleski jezik, tako da strani državljani neće imati velikih problema sa sporazumjevanjem.

Foto: HerzegovinnaBike

DETALJNIJI PODACI O STAZI KOJOM VOZITE

Mjesto Zavala udaljeno je sedam kilometara od Ravnog i nedaleko od mjesta nalazi se nadaleko čuvena špilja Vjetrenica, koja je od 1952. godine zaštićeni prirodni spomenik. Također, u ovom se mjestu nalazi i manastirska crkva Vavedenja Bogorodice te Crkva svetog Petra (ostaci katoličke crkve). U Zavali je bila željeznička postaja. Prijamna zgrada i kolosiječni prostor izgrađen je na visokoj podzidi s propustom.

Kada je podzida građena, caru u Beč poručeno je kako se ne može izgraditi. Odgovorio je pitanjem „Može li kilo kamena, kilo zlata? Može. I izgrađena je. U Zavali su stajali svi lokalni, putnički i brzi vlakovi radi „skele“ s vlaka na more u Slano u Hrvatskoj. Zanimljivo je spomenuti da je do ukidanja pruge 1975. iz Dubrovnika za Zavalu u ljetnoj sezoni u popodnevnim satima svaki dan vozio po jedan turistički vlak.

Nakon Zavale biciklistička trasa vodi izohipsom po obodu Popovog polja kroz Grmljane, Poljice, Dikliće, Gojšinu, Jasenica–Lug, Đediće, te stiže do nekadašnjeg glavnog željezničkog čvorišta na tom djelu trase, kolodvora Hum, s velikim brojem staničnih zgrada izgrađenih od hercegovačkog ručno klesanog kamena. Od Huma pruga se odvajala za Trebinje i dalje za Bileću, za Nikšić i Podgoricu u Crnoj Gori, te prema Dubrovniku u Hrvatskoj i Herceg Novom u Crnoj Gori. Stanični prostor kolodvora Hum izgrađen je na Bjelinu dolu, mjestu na kojem su se od antike i srednjeg vijeka križali karavanski putovi. I biciklistička trasa se ovdje račva, u jednom smjeru prema 17 kilometara udaljenom Trebinju, a u drugom smjeru prema Dubrovniku koji je udaljen 20-tak kilometara od Huma. U pravcu Trebinja pruža se i dalje prekrasan pogled na Popovo polje, Trebinjsku šumu, te brojna okolna brda i planine od kojih je dominantna Bjelašnica (popovska) i Ostrog. U blizini se na stijenama, četiri kilometra od Trebinja, nalazi Tvrdoš, jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve, sjedište hercegovač- kog episkopa i mitropolita. Željeznički kolodvor u Trebinju bio jedan od važnijih na trasi i bio je smješten uz rijeku Trebišnjicu. Imao je šest ko- losijeka i slijepe 7. i 8. za robni i vojni magazin.

Posjedovao je i do 25 lokomotiva parnjača, a od 1970 i dizel-hidraulične lokomotive serije 740. Ostala je jedna parnjača serije 83 kao muzej- ski eksponat. Inače, Trebinje je grad bogate kulturne povijesti. Brojni spomenici iz razdoblja Rimskog carstva, Otomanske i Austro-Ugarske imperije, kao i vjerski objekti, danas se mogu pronaći na području grada i okolice.

Foto: HerzegovinaBike

ŠTO POSJETITI

GASTRO PONUDA

BIKE RENTAL 

  1. Cross MTB 27.5′ bicikli – 20,00 KM
  2. CUBE MTB 29′ bicikli – 30,00 KM
  3. CUBE MTB E-Bike – 50,00 KM

KONTAKT:

 ☎️ +387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧 visit@herzegovinabike.ba

ERO Travel

ERO TRAVEL TURISTIČKA AGENCIJA

Za potpuno iskustvo i doživljaj upoznavanja Bosne i Hercegovine preporučujemo Vam da kontaktirate naše partnere iz ERO Travel turističke agencije. ERO Travel je vodeći pružatelj organiziranih aktivnih putovanja u Hercegovini. 10 godina iskustva i izvrsne ocjene zadovoljnih korisnika naših usluga čine nas vodećim ponuđačem aktivnog odmora u Hercegovini.

KONTAKT:

 ☎️ +387 63 766 160 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧 info@ero-travel.com

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja, na dionici od Zavale do Ljubova vozite kroz kroz rijetko nenaseljena područije, stoga preporučujemo da se u Zavali opskrbite dovoljnom količinom vode. Ovo je naručito važno u ljetnim danima. Uvijek smatramo da je potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma. Zbog dužine ture preporučuje se prije odlaska na vožnju obavijestiti obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

Više informacija, fotografije, pregled i download GPX staze Ciro Heritage pogledajte na HerzegovinaBike web stranici. 👇

Možda vam se sviđa