Datum

14 apr 2024
Expired!

Vrijeme

All Day

Naziv

Rekreacija

Biciklijada Ćirinom prugom Mostar – Počitelj

Udruga „HerzegovinaBike“ i Grad Mostar najavljuju biciklijadu “Ćirinom prugom Mostar – Počitelj“ koja će se održati u nedelju 14.04.2024. sa početkom u 10:00h ispred hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača (Rondo) u Mostaru. Biciklijada se realizira uz financijsku potporu naših prijatelja i to: HT Eronet (Generalni pokrovitelj); 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥, 𝐒𝐤𝐨𝐝𝐚 𝐀𝐩𝐨𝐥𝐨 𝐌𝐨𝐬𝐭𝐚𝐫, Turističke Zajednice HNŽ/K i Capriolo SC Mostar, a u cilju promocije “Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro”.

PRIJAVE NA LINK 👉 https://forms.gle/46nwESRMp7tYTEaJ6

Biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 35km od Mostara do Čapljine, odnosno 65km u ukupnoj dužini biciklijade. Sudionici biciklijade će na raspolaganju imati 8 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih sudionika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku, kao i policijsku pratnju na opasnim mjestima, gdje je pojačan promet vozila.

Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i treking ili cestovnim biciklom. Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

VAŽNE INFORMACIJE:

 • Tijekom biciklijade na relaciji Mostar – Počitelj, svi sudionici imati će na raspolaganju vozilo u pratnji u kojem će se nalaziti voda i okrijepa, kao i servis i prva pomoć u slučaju kvarova i/ili nnepredviđenih situacija.;
 • Za sigurnost karavane brinuti će se policija na prometnim cestama, a kada biciklisti prijeđu na manje prometne ceste (Bučići-Čapljine) za sigurnost će se brinuti iskusni redari iz BK Mostar;
 • Biciklijadu će voditi iskusni cikloturistički vodiči koji će po dolascima na turističke destinacije svim biciklistima pružiti više informacija i lokalitetima na kojim se nalazimo;
 • Na biciklijadi ćemo imati fotografe, tako da će svi sudionici na raspolaganju imati besplatne profesionalne fotografije kao svojevrsnu uspomenu;
 • Sudjelovanjne je besplatno (kotizacija se ne naplaćuje);
 • Kaciga je OBAVEZNA!

DETALJI BICIKLIJADE:

 • Ekskurziju započinjemo u Mostaru ispred hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, gdje prije polaska možemo i popiti zajedničku kavicu i porazgovarati o biciklijadi. “Ćirina biciklijada” vas vodi kroz Mostar (Stari grad) sa posjetom čuvenom “Starom mostu”, UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.
 • Nakon obilaska i fotografiranja, biciklijada nastavlja pod policijskom pratnjom svoj put prema naselju Blagaj, gdje se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune). Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH.
 • Po obilasku Blagaja, biciklijada nastavlja svoj put prema Buni i dalje prema Baćevićima, gdje nastavljamo lokalnom cestom kroz Maloševiće, Šurmance, prelijepim krajolicima uz rijeku Neretvu sve do Čapljine.
 • Iz Čapljine nastavljamo uspon u dužini 1km prema Počitelju, naseljenom mjestu koji je u sastavu općine Čapljina, a njegovo povijesno urbano središte potječe još od 14. st. i zaštićen je nacionalni spomenik BiH.
 • Nakon obilaska Počitelja, spuštamo se u Čapljnu, odlazak na zajedničku kavicu u gradu, a zatim slijedi povratak svojim domovima.

POVIJEST ĆIRE:

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazila je od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Više informacija možete dobiti na:

Mail: ciro@herzegovinabike.ba

Mob: +387 63 400 260

Organizatori ovim putem pozivaju sve klubove prijatelje kako iz BiH, tako i iz susjednih država, da se odazovu na biciklijadu, kako bi proveli jedan odličan dan i još jednom promovirali biciklizam u odličnom svjetlu!

 

RUTA BICIKLIJADE: 

The event is finished.

Leave A Reply

Your email address will not be published.