Biciklijada Ćirinom prugom Zavala – Trebinje

𝐉𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐦𝐧𝐢 𝐳𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐣𝐞𝐭𝐮 𝐓𝐫𝐞𝐛𝐢𝐧𝐣𝐮❓ Da, taj mali prelijepi turistički gradić na jugu je spreman za prve bicikliste, a mi u Trebinje stižemo biciklirajući Ćirinom prugom iz Zavale.

Biciklistički klub “Vučji Zub” i udruga “HerzegovinaBike” najavljuju biciklijadu “Ćirinom prugom Zavala – Trebinje” koja će se održati 𝐮 𝐧𝐞𝐝𝐞𝐥𝐣𝐮 𝟎𝟐.𝟎𝟒.𝟐𝟎𝟐𝟑. 𝐬𝐚 𝐩𝐨𝐜̌𝐞𝐭𝐤𝐨𝐦 𝐮 𝟏𝟏:𝟎𝟎𝐡 ispred restorana Zavala u Zavali. Biciklijada se realizira uz financijsku potporu: Grada Trebinja, Općine Ravno, Turističke Organizacije Grada Trebinja, Spilje Vjetrenica, a u cilju promocije “Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro”.

Druga po redu Ćirina biciklijada u 2023 godini vodi nas od Zavale do Trebinja, stazom u dužini od 45km u jednom pravcu. u oba pravca nakupiti ćemo nekih 90km, no nemojte da vas kilometraža prepadne, jer staza je potpuno ravna i životopisna sa prelijepim krajolicima. Kao što smo kazali ovo jedna jako lijepa dionica, gdje srećemo velik broj Ćirinih stanica, kao i onu najljepšu i najveću “HUM”, gdje ćemo svakako napraviti pauzu za okrijepu i obilazak. Ponavljamo, dionica je potpuno ravna (možete zaboraviti na fizički umor), a kolege iz Trebinja su se već par puta pokazali kao izvrsni domaćini, tako da nas svakako očekuje zabava, druženje i bogat sadržaj. Biciklijadu završavamo u starom gradu Trebinju, sa obilaskom grada uz turističkog vodiča, a prije toga svakako nezaobilazn je posjet Ćiri – vlaku koji još stoji i prkosi vremenu, gdje ćemo napraviti zajedničku fotografiju. Na ovoj biciklijadi ugostiti će nas Grad Trebinje, Turisticka Organizacija Grada Trebinja i Biciklistički klub Vučji zub.

𝐎𝐏𝐒̌𝐈𝐑𝐍𝐈𝐉𝐄 𝐈𝐍𝐅𝐎𝐑𝐌𝐀𝐂𝐈𝐉𝐄:

Biciklijada starta ispred restorana Zavala u Zavali, gdje svi sudionici na raspolaganju imaju veliki parking i mogu parkirati svoja vozila, te se osvježiti u restoranu Zavala do početka naše biciklijade. Start biciklijade i početak našeg druženja planiran je za 11:00h, a biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 45km od Zavale do Trebinja, odnosno 90km u ukupnoj dužini biciklijade. Bitno je spomenuti da je dionica ravna i nije fizički zahtjevna, a svi sudionici će na raspolaganju imati i kombi vozilo u pratnji u slučaju da im je previše bicikliranja. Također, postoji opcija da kombi vozilo one kojima je 90km previše prebaci od Trebinja do Zavale. Sudionici biciklijade će također, na raspolaganju imati 8 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih sudionika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku, kao i policijsku pratnju na opasnim mjestima, gdje je pojačan promet vozila.
The entire route has an asphalted surface on which, in addition to MTB bikes, you can also ride trekking or road bikes. It is suitable for all cyclists, since the route and rhythm of the ride are easy and suitable for the majority.
Svim sudionicima na raspolaganju su volonteri, servisno vozilo, fotografije i video sa biciklijade, te im je osigurano: okrijepa, voda i prva pomoć u servisnom vozilu…

𝐏𝐎𝐕𝐈𝐉𝐄𝐒𝐓/𝐈𝐒𝐓𝐎𝐑𝐈𝐉𝐀 𝐂́𝐈𝐑𝐄:

U prošlosti uskotračna pruga sa parnom lokomotivom vozila je od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u mjestu Hum (glavno željezničko čvorište) dijelila se na dvije staze, gdje jedna vodi prema Trebinju Trebinju i dalje ka Bileći i Nikšiću, a drugi krak ka Uskoplju (odnosno Zelenici i Dubrovniku). Bitno je naglasiti da smo u mjestu Uskoplje (2km prije Ivanice) imali još jedno čvorište, gdje jedan krak ide ka Zelenici(Crna Gora), a drugi u Dubrovnik (Hrvatska).
Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

𝐒𝐓𝐀𝐙𝐀 𝐃𝐎𝐒𝐓𝐔𝐏𝐍𝐀 𝐍𝐀 𝐋𝐈𝐍𝐊: https://www.alltrails.com/…/ciro-staza-zavala-trebinje

PLEASE NOTE: Datumi događaja se kreiraju na početku godine i okvirnog su karaktera, te ovise od više aspekata, poput vremenske prognoze, kalendara događaja u okolici idr… Točan datum događaja potvrdimo mjesec dana prije njegovog održavanja, te kreiramo Facebook događaje i šaljemo obavijesti svim zainteresiranim sudionicima.
Hvala na razumjevanju.

You might like it